Ervaringen van
Franchisenemers
Quick vervoegen, dat is kiezen voor een unieke ervaring. Vele franchisenemers hebben reeds de stap gezet.
Wie kan er beter dan zijzelf iets vertellen over hun dagdagelijkse ervaringen? Dit is hun verhaal.
Quick HEEFT EEN IJZERSTERK IMAGO
Josefa Moreno, Franchisenemer in Luik (5 restaurants)
“Eerst heb ik acht jaar gewerkt voor een franchise van Quick. Ik startte er als crew en heb me er door de jaren heen opgewerkt. In 1997 kon ik mijn eerste eigen franchise openen in Frankignoul, vlak bij Luik. In 2001 heb ik in de Luikse agglomeratie een ander restaurant overgenomen, in Seraing. In december 2008 heb ik een nieuwe Quick geopend in Hognoul, in de gemeente Awans en vervolgens in Flémalle. Die laatste zaak is de grootste en deze keer ging het om een creatie, met een nogal vernieuwend architectuurconcept zelfs. Daar ben ik het meest fier op. Heel recent heb ik ook het Quick restaurant van Belle Île overgenomen.”
Quick heeft een ijzersterk imago voor de kwaliteit van zijn producten, voor hygiëne en voedselveiligheid, maar ook op menselijk vlak: bij Quick doen we heel veel om te zorgen voor goede werkomstandigheden. Onze klanten voelen dat aan en zijn daar gevoelig voor.
Om de managers van mijn restaurants te motiveren, geef ik ze veel vrijheid. Zo laat ik ze op het vlak van marketing speciale acties opzetten samen met scholen. Ik leer ze natuurlijk het vak, maar moedig ze ook aan om zelf initiatieven te nemen en te zorgen voor resultaten waarvoor ze zelf verantwoordelijk zijn.
En voor de vorming van de medewerkers, kunnen we rekenen op de ondersteuning van de onderneming. Een heel kostbare steun.
INTEGRATIE IN BUURT EN GEMEENSCHAP
André Custers, Franchisehouder in Terhulpen
"In november 2005 nam ik de Quick van Terhulpen over. Mijn eerste uitdaging was een project om het restaurant te vergroten. Het motto om daarin te slagen werd: contact opnemen met buren en inwoners van Terhulpen, verenigingen, lokale beslissers enz… om ze mijn project uit te leggen en om te wijzen op het belang ervan voor de lokale gemeenschap. Ik ging de voetbalclub sponsoren, en ik doe er alles aan om ervoor te zorgen dat de best mogelijke service de mensen zin geeft om terug te komen. Een franchisehouder van Quick moet een werkelijke partner worden van zijn stad of streek. Deze integratie is maar mogelijk dankzij de kracht van het systeem: de franchisehouder ontplooit lokale initiatieven, en het is dankzij de steun en de sterkte van Quick dat hij ze kan realiseren. De franchisehouder moet als lokale actor openstaan voor zijn omgeving: bij voorkeur werft hij medewerkers aan uit de streek en waakt hij over respect voor het leefmilieu door te zorgen voor een goed afval- en geurbeheer. Daarnaast wordt hij een onderdeel van het lokaal sociaal netwerk dankzij zijn gevoel voor contacten."
In 1988 reageerde André op een personeelsadvertentie voor assistent-manager bij Quick in Waver. Tot 2002 groeide hij door binnen de Groep om dan zijn post van franchiseconsultant te verlaten en een klassiek restaurant te openen in Louvain-la-Neuve. In 2005 kiest André, vanuit een verlangen naar meer onafhankelijkheid, voor franchising. Hij dient zijn aanvraag in bij Quick. Zodra deze wordt aanvaard, doet de kans zich voor om een maand later Quick Mazerine La Hulpe over te nemen. Voor hem is Quick een sterke partner, met dewelke hij eenzelfde managementvisie deelt.
ANTWERPSE RESTAURANTS INTENSIVEREN LOKALE INITIATIEVEN.
Piet Vandenbussche, Franchisenemer in Kapellen
Piet Vandenbussche is franchisenemer van Quick in Kapellen. Hij was altijd al actief in lokale marketing, maar vooral sinds begin 2007 kwam alles in een stroomversnelling. "Toen hebben we een contract van drie jaar getekend met de basketbalploeg Antwerp Giants. Een ambitieuze club, net als wij!" De ‘cluster’ van twaalf Antwerpse restaurants van de Groep Quick hebben hun krachten gebundeld om dit partnership mogelijk te maken. Ze konden daarbij ook rekenen op steun van de nationale directie. Het contract maakt het mogelijk klanten aan te trekken en te binden door acties zoals spaarkaarten om toegangstickets voor wedstrijden te winnen, of T-shirts, of ontmoetingen met spelers. Verschillende andere acties versterkt deze lokale strategie nog. De Antwerpse cluster zette ook een unieke formule op poten voor deelname aan lokale events van scholen en verenigingen zoals wedstrijden, braderieën, opendeurdagen, promotiemailings enz.
En Piet voegt daar nog aan toe: "De directie van Quick in België steunt ons volop in onze inspanningen om aan lokale marketing te doen".
Piet heeft een diploma van boekhouder. In 1985 antwoordde hij als 26-jarige op een advertentie van Quick om daar zijn carrière te starten. Na amper vijf maanden kreeg hij al het aanbod om zelf een eerste restaurant in hartje Antwerpen te gaan leiden. Hij komt daarna ook aan de leiding van andere Quick restaurants in de metropool. Tot hij in 1990 franchisenemer wordt en Quick Kapellen opent, die hij zoveel jaar later nog steeds uitbaat.
DE BELGISCHE FRANCHISENEMERS HEBBEN OPNIEUW ZIN IN ONDERNEMEN.
Olivier Chiliade, Franchisenemer te Namen (3 restaurants) en Louvain-la-Neuve
"De franchisenemers in België zetten momenteel heel wat op hun omzet: zij doen er alles aan om die omzet op te drijven, om meer bezoekers naar hun restaurants te lokken. Wij houden ons niet langer alleen bezig met management, met het verdedigen van wat wij hebben. Wij hebben opnieuw honger om te ondernemen en te evolueren. Tegen het juiste tempo, op de juiste plaats, vanuit een streven naar beredeneerde en slimme groei. Voor die heropleving zijn er verschillende redenen. De belangrijkste is allicht het vertrouwen in het Quick management team, dat de onderneming opnieuw winstgevend gemaakt heeft en de franchisenemer opnieuw wist te motiveren. Wanneer de franchisegever financieel sterk staat, zich op commercieel vlak agressief en vernieuwend opstelt, komt ook de franchisenemer tot bloei. Twee partners in een blakende gezondheid, wat is meer nodig om opnieuw in het offensief te gaan?"
Het belangrijkste zijn onze mensen. Zich goed omringen, een goede manager opleiden en hem voldoende autonomie geven, de crewleden responsabiliseren zijn volgens Olivier de geheimen van het vak. "Zij zijn het die de zaak doen draaien, dus moeten ze goed gecoacht worden."
De prioriteit van Olivier is jobs scheppen en toekomstperspectieven bieden aan mensen die er echt nood aan hebben. In Belgrade heeft hij een twintigtal nieuwe jobs gecreëerd. "Quick is een maatschappelijk verantwoorde onderneming, die haar steentje bijdraagt aan de tewerkstelling van jongeren", zo besluit hij.
Na zijn licentie psychologie aan de UCL (Université Catholique de Louvain) krijgt Olivier al snel de drang om financieel onafhankelijk te zijn. Zijn oog valt op een personeelsadvertentie voor een assistant manager bij Quick. Het worden zijn eerste zelf verdiende centjes. Van dan af doorloopt hij een voorbeeldig parcours binnen de keten: eerst Manager, dan Training Manager, vervolgens District Manager, en uiteindelijk Franchise Consultant. In 1997 neemt hij de Quick van Namen stadscentrum over in franchise; anderhalf jaar later volgt de Quick in Champion. Gesterkt door een merk met toekomst, dat hij bovendien door en door kent, beleeft hij gelukkige tijden. Eind 2005 opent hij de splinternieuwe Quick in Louvain-la-Neuve, in het hartje van de verkeersvrije zone dat gevolgd wordt met de opening van Quick Belgrade in 2015.
DE MEDEWERKERS ZIJN MIJN BELANGRIJKSTE TROEF
Didier Dubois, Franchisenemer in Brussel
“Een onderneming heeft een voorbeeldfunctie tegenover zijn werknemers en tegenover de maatschappij. Bij Quick staat Sociaal Verantwoordelijk Ondernemen hoog in het vaandel. Op sommige gebieden was Quick baanbrekend: zo waren we de eersten die duidelijk alle mogelijk allergene stoffen bekendmaakten. Het merk biedt de franchisenemers kant-en-klare tools waarmee we perfect ons werk kunnen doen. Ik denk aan de vorming, aan de maatregelen voor beheer van afvalwater, aan sortering van afval. En ook als het over de voeding zelf gaat, staat Quick aan de spits: met lichtere sauzen, een duidelijke herkomstbepaling van onze vis…”
“Elke franchisenemer moet zich die maatregelen eigen maken en zijn medewerkers helpen om ze zich ook eigen te maken: want zij zijn het die direct contact hebben met de klant. Zij zijn onze beste ambassadeurs. Elk restaurant heeft dus ook een opvoedende rol te spelen. Des te meer omdat de meeste medewerkers nog zo jong zijn! Daarom is de onberispelijke houding van het kader zo belangrijk. “
”Ik sta erop: mijn medewerkers zijn mijn belangrijkste troef. Al van bij de aanwerving begin ik ze te sensibiliseren. Elke nieuwe medewerker start hier met een opleidingsplan van 12 maanden om zijn vakkennis te verfijnen. Vrachtwagens uitladen, grillen, onthaal, opslag, uitstalling… Iedereen passeert elke schakel van de ketting. Meestal stroomt de informatie door op vergaderingen, maar soms informeer ik mensen ook individueel. En ik vergeet nooit dat mijn eerste plicht als werkgever is: mijn medewerkers respecteren. Een blijk daarvan is bijvoorbeeld flexibiliteit in de uren voor jobstudenten tijdens de examens.